V četrtek 9. maja ob 20. uri, se je začela že sedma dirka okoli Slovenije. Udeleženci so morali prevoziti 1229 kilometrov in premagati skoraj 15 tisoč metrov nadmorske višine. Na startu je bilo 83 kolesarjev iz 23 držav.
Dirka je bila sestavljena iz 12 etap, začela in končala pa se je, tako kot je to že v navadi, v Postojni.
Svetovno združenje ekstremnih kolesarjev/UMCA/ je dirko ponovno ocenilo kot najboljšo v Evropi. Uvrščena je na koledar tekmovanj za Svetovni pokal 2013 in kot kvalifikacijska dirka za RAAM (Race Across AMerica), največjo in najtežjo dirko ekstremnih kolesarjev na svetu.
Dirko okoli Slovenije je kar štirikrat dobil Jure Robič. Leta 2011 se je zmage veselil Marko Baloh, lani je bil najboljši Christoph Strasser, letos pa Mitja Rok.

Sandi je startal v četrtek 9. maja, ob 20:28:30, na cilj pa se je po prevoženih 1229 km vrnil po 1 dnevu 23 urah in 54 minutah, ter s tem dosegel izjemno tretje mesto v kategoriji solo tekmovalcev.

Sandi ob prihodu na cilj

Prva etapa, ki je kolesarje popeljala proti slovenski obali, je bila dolga dobrih sto kilometrov, kolesarji pa so se podpisali v Šmarjah. Najhitreje je do tja prikolesaril Joachim Ladler, ki je imel povprečno hitrost 36,2 km/h. Dve minuti in pol slabši čas je dosegel Mitja Rok, medtem ko je bil z minuto večjim zaostankom tretji Sandi Bayer.
Druga etapa je bila dolga skoraj 150 kilometrov, končala pa se je v Lokavcu pod Predmejo. Tam je Ladler še nekoliko povečal prednost pred Rokom, Paul Bernd pa je na tretjem mestu prehitel Sandija Bayerja. Thomas Ratschob je bil tudi zelo hiter, a je že v prvi etapi zaradi dveh prevoženih rdečih luči dobil 45 minut pribitka.
V tretji etapi si je Sandi privozil največ zaostanka in zaostal za vodilnimi, vendar pa ga to ni ustavilo. Sandi je po vzponu na Vršič tempo pojačal in skoraj konstantnega držal vse do cilja. V drugi noči je namreč odnehal Paul Bernd, smolo pa je imel tudi Thomas Ratschob, ko ga je povozil sledni avto. Tako je Sandi ponovno zasedel tretje mesto. Pri vzponu na Vahto in Stari Trg je nekoliko popustil tudi Ladler in Sandiju se je uspelo približati že na 5km, vendar je Ladler spet močno pospešil, Sandi pa se je odločil nadaljevati v svojem tempu, kar je na koncu zadostovalo za tretje mesto.

V slabih 48 urah je Sandi popil okrog 20 litrov tekočine, pojedel 1kg slanih krekerjev, pol kilograma riževih vafljev oblitih s čokolado, pol kilograma božičnega kolača, 4 kilograme banan, pol kilograma grisinov, spil je tudi 4 litre navadnega jogurta, pojedel je tudi 10 sendvičev s salamo in kajmakom, pa še bi se kaj našlo….

Letos se je Sandi udeležil dirke že petič. Leta 2009 je dosegel rezultat 55 ur in 38 minut. Leta 2010 je v ekstremnih pogojih dosegel čas 52 ur in 15 minut, ter s tem dosegel 4. mesto. Leta 2011 je dosegel čas 44 ur 12 minut ter si tako prikolesaril 6. mesto. Leta 2012 pa je imel smolo in je pri spustu iz Vršiča nesrečno padel in zaradi poškodbe odstopil.